Smögen

Smögen är en pittoresk fiskeort och semesterparadis belägen på Västkusten. Denna charmiga destination har lockat besökare från när och fjärran med sin unika skärgårdsmiljö och mysiga fiskebodar. Med sina färgglada sjöbodar, båtar som guppar i hamnen och en härliga klippiga miljö har Smögen blivit en symbol för svensk sommar.

Smögen har en lång historia som fiskeläge. Fram till 1800-talet var det huvudsakligen fiskare som bodde här och deras båtar utgjorde ryggraden i byns ekonomi. Med tiden växte turismen, och Smögen blev en alltmer populär destination för besökare som sökte sig till den vackra kusten och det friska havsluften. Fisket är fortfarande en betydelsefull del av byns identitet, och några fiskebåtar kan fortfarande ses i hamnen, lastade med färska skaldjur.

Ett av Smögens mest kända landmärken är den berömda Smögenbryggan. Bryggan sträcker sig ut i havet och fungerar som navet för byns aktiviteter. Här samsas butiker, restauranger och fiskebodar sida vid sida. Att promenera längs med bryggan är en upplevelse i sig själv. Doften av salt hav och färsk fisk fyller luften, och den färgstarka arkitekturen ger platsen en egen unik karaktär. Under sommaren är bryggan ofta full av liv och rörelse med glada besökare som strosar omkring, njuter av mat och dryck eller hoppar från bryggan i det uppfriskande vattnet.

Smögens skärgård är en annan höjdpunkt för besökare. Med otaliga små öar och klippor att utforska är det ett sant paradis för naturälskare. Många turister väljer att ta sig runt i skärgården och upptäcka de dolda pärlorna. Här kan man hitta öde stränder, klippformationer som är perfekta för klättring och pittoreska vikar där man kan njuta av en picknick medan vågorna smyger in mot stranden.

För den matintresserade är Smögen en kulinarisk himmel. Restaurangerna här är specialiserade på fisk och skaldjur, vilket är naturligt med tanke på byns fiskarhistoria. Att njuta av en havsdelikatess på en uteservering med utsikt över horisonten är en oförglömlig upplevelse. De flesta rätter är tillagade med färska lokala råvaror, och smakerna är oslagbara.

Utöver sommarsäsongen har Smögen en speciell charm även under de lugnare månaderna. Vintern ger en annan dimension till platsen, då besökare kan njuta av stillheten, den friska havsluften och en känsla av gemenskap bland de få bofasta.

I Smögen finner man inte bara vackra omgivningar utan också en gästvänlig och välkomnande atmosfär. Byns invånare är stolta över sin kustkultur och gläds åt att dela den med besökare från hela världen. Oavsett om du är ute efter avkoppling, äventyr eller bara vill uppleva den genuina skönheten i svensk skärgård, så erbjuder Smögen en minnesvärd och unik upplevelse vid Västkusten.

Att göra på Smögen

Oavsett om du är intresserad av avkoppling, äventyr eller kultur finns de alltid något att göra på Smögen. Utforska denna vackra plats och njut av dess unika atmosfär och charm.

Promenera längs Smögens brygga: Ta en avkopplande promenad längs Smögens berömda brygga, här kan du njuta av utsikten över båtar, sjöbodar och och det klara vattnet. Det är en perfekt plats för att ta fina fotografier, ta en glass, äta en bit mat eller shoppa.

Prova Smögens restaurangutbud: Smögen erbjuder ett brett utbud av restauranger och caféer där du kan njuta av färsk fisk och skaldjur. Smaka på lokala specialiteter och njut av en måltid med havsutsikt.

Bada på Smögen: Ta med badkläder och njut av en dag på en av Smögens härliga badplatser. Här kan du sola, simma och koppla av vid vattnet.
Vallevik, Sandö, Flöjten, Dam & Herrbadet är bara några av badplatser ön erbjuder.

Fiska på Smögen: För de som är intresserade av fiske finns det möjligheter att prova fiskelyckan från klipporna eller genom att delta i en fisketur med Smögens fisketurer. Varmt välkommen att boka tur om ni önskar uppleva fiskelyckan till havs.
Boka fisketur: 070 533 65 05

Besök ön Hållö: Hållö är en ö som ligger utanför Smögen. Ön är känd för sin gamla fyr, men Hållö har också en otrolig vacker natur med fina badplatser, såsom Marmorbassängen. Ön bär också en historia som man kan få chansen att ta del av ute på ön. Här hittar man även ett vandrarhem som under sommarsäsongen har öppet ett café.

Smögens lotsutkik: Lotsutkiken på Smögen är strategiskt placerad högt upp på ett berg för att ha utsikt åt norr, söder och väster. Cirka 2 kilometer söderut från Lotsutkiken ligger Hållö fyr. Önskar man en guidad tur uppe i lotsutkiken går detta att boka.

Vandringsleder: Smögen erbjuder en rad med naturnära vandringsleder runt om ön. Dessa leder hittas på Sandö, Kleven, Hästen och Glommeberget. Dssaa leder tar dig över klippor, små broar och spångar som byggts för att göra det enklare att ta sig fram.

-Sandö
Längs kustremsan finns ca 1,5 km långt vandrings slinga i bergen för den som gillar varierad terräng med utsikt och parallellt finnes ett motionsspår som är bättre anpassat för personer som önskar mer jämn mark att gå på. Längst båda dessa stråk har man fantastiska vyer att att blicka mot och här finns härlig natur att upptäcka.

-Hästen
Friluftsleden ”Hästen” på Smögen erbjuder en underbar promenad längs bergskanten med utsikt över havet. Leden börjar vid antingen Makrillviken eller Valleviks badplats, och tar dig med på en naturskön upplevelse genom det kustnära landskapet. Leden tar dig över klipporna, och för att underlätta framkomligheten har Smögens Öråd byggt små broar och spångar. Det gör det enkelt att ta sig fram längs leden. Här kan du njuta av en fantastisk utsikt över havet och det vackra Bohuslän när landskapet är som bäst!

-Kleven
Leden runt den bergiga kustremsan bjuder på en vacker utsikt och den bästa av granit. Här går man förbi Lindstedts myr, en sötvattensmyr där isblock tidigare sågades loss för att användas till fiskförvaring och man får även besöka platsen där man förr om åren arbetade i stenbrott.

-Glommeberget
Denna led är ett nytillskott bland bergiga promenad stråk på Smögen. Den börjar vid dambadet på Smögen och tar dig upp längst med bergen där du får uppleva fantastiska vyer över horisonten. Under leden hittas grill plats samt en näckros dam.

Vissa av tipsen ovan är säsongsbaserade så stäm gärna av öppettider innan besök.

Det är smidigt och enkelt att ta sig runt i närområdet kring Smögen, det ligger cirka 100 km från Göteborg, 80 km från Strömstad, 50 km från Lysekil och även 50 km från Grebbestad. Ön erbjuder en charmig mix av historiska platser, fantastiska badmöjligheter, magiska vyer, vandringsleder, sevärdheter och  utflykts möjligheter för alla åldrar.

Varmt välkommen till västkustens pärla – Smögen!

Boende på Smögen

På Smögen finns det många bra boendealternativ. Nedan listas några av de boende som vi rekommenderar om ni söker boende när ni besöker oss.

Sjösportgården startade som tunnbinderi i början av 1900-talet och övergick år 1944 till konservering och rökning av det som havet hade att erbjuda. När orten Smögen sedan utvecklades var inte Sjösportgården sen att följa med och idag är det turistnäringen som utgör större delen av verksamheten.

Sjösportgården är belägen endast ett stenkast från ett av Sveriges mest berömda turistmål ”Smögenbryggan” och har öppet året runt. Sjösportgårdens huvudsakliga verksamhet är fokuserad på, men inte begränsad till, konferens, boende och måltider i vår restaurang. Kontakta oss gärna för information om skräddarsydda paket som passar just er.

Telefon: 0523-70302 Hemsida: www.sealodge.se

Makrillvikens vandrarhem

Tänk dig att få börja dagen med ett morgondopp alldeles utanför husknuten, kanske ta en kajaktur efter frukosten, spendera dagen på solvarma klippor och äta färska skaldjur medan du ser solen gå ner i havet…

Så kan en dag hos oss se ut.

Telefon: 0523-315 65 Hemsida: www.makrillviken.se

Johannesvik Camping

Johannesviks Camping & Stugby är en vackert belägen camping på den svenska västkusten, nära Smögen. Med egen badplats och aktivteter så som; minigolf, ponnyridning, krabbfiske/fisketurer, tipspromenader- och trubadurkvällar kan vi garantera en upplevelse!

Telefon: 0523-323 87, Hemsida: www.johannesvik.nu

Wiggersviks Camping

Det omväxlande Bohusländska skärgårdslandskapet ger alla möjligheten till avkoppling och njuta av det salta vattnet och den ljuva havsutsikten från våran vackra camping i Kungshamn.
Ca 2,5 km från Kungshamns centrum och ca 3,5 km från Smögen.

Telefon: 0523-326 35, Hemsida: www.wiggersvik.se

Ramsvik - Stugby och Camping

Längst ute i havsbandet, en mil norr om Smögen på Västkusten, ligger lilla mysiga Ramsvik Stugby & Camping. Omgivet av hav, sandstrand och solvarma klippor är Ramsvik det allra bästa stället att njuta av det vackra Bohuslän. Här hittar ni alla ingredienser för en perfekt semester på kusten vid havet!

Telefon: 0523-503 03, Hemsida: www.ramsvik.nu

Örns Camping

Njut av havet och vår sköna natur. Ta en tur på minigolfbanan. Prova på hästryggen (för de mindre). Ta en fisketur.

Telefon: 0523-34335, Hemsida: www.ornscamping.com

Utpost Hållö vid Smögen är ett oemotståndligt vandrarhem med fantastiska möjligheter till konferens. Vandrarhemmet är beläget på sydsidan av naturreservatet Hållö

Telefon: 0703-53 68 22, Hemsida: www.utposthallo.se

Smögens Havsbad

Smögens Havsbad är en av Sveriges vackraste hotell-, konferens-, och spaanläggningar, beläget i Bohuslän på den svenska västkusten. Här finns 70 hotellrum och tre sviter fördelade på två hotellbyggnader. Komplett spa med stort utbud av behandlingar, stor konferensanläggning samt à la carte restaurang specialiserad på havets läckerheter. Välkommen till havet, klipporna och hotellet!

Telefon: 0523-66 84 50, Hemsida: www.smogenshafvsbad.se

Solviks Camping och Stugby

Solviks campingplats ligger 3 km norr om Smögen och Kungshamn, direkt vid havet i en vindskyddad dalgång. Stugbyn Dalbyn/Dalbyn+ ligger också i dalen vid kanten, lite åtskild från husvagnar och tält. Bergbyn/Bergbyn+ ligger i bergen, på en platå ovanför campingplatsen med mycket blommande buskar kring sig. Strandbyn/Strandbyn+ ligger vid viken med vattnet nedanför altanen.

Telefon: 0523-188 90, Hemsida: www.solvikscamping.se

Sotenäs Camping

Vi driver en liten mysig naturskön camping med uthyrning av stugor samt plats för husvagnar och tält. Hos oss på Sotenäs camping bor du billigt och bra. Med eget klippbad och nära in till vimmlet och kommersen i Kungshamn och Smögen.

Telefon: 0523-376 01, Hemsida: www.sotenascamping.se

Hunnebostrands Camping

Här på Hunnebostrands Camping och Stugor har du allt som du kan tänkas behöva på din semester. Campingen är vackert belägen i en naturskön miljö centralt i Hunnebostrand. Här är det aldrig långt till salta dopp (ca 900 meter) eller andra upplevelser för de av er som vill ha lite variation från livet bland klippor och badplatser.

Telefon: 0523-50 112, Hemsida: www.hunnebostrandscamping.se

Med sin storslagna västkustnatur är Bohus-Malmön en extraordinärt vacker ö. Skiftande omgivningar i hjärtat av Bohuslän, där hav möter klippor i ljuv harmoni. Bohus-Malmön ger dig och dina vänner möjligheten att följa naturens växlingar på nära håll och sammanstråla i ett rum utöver det vanliga.

Telefon: 0523-352 10, Hemsida: www.bohus-malmon.se